De Peel

De peel, het gebied van de dolende ridder die door z'n mysterieuze geluiden je probeerde van de weg af te lokken, door het gehuil van een kind of het vertwijfelende hulpgeroep van een vrouw in nood. een kruisteken maken, bidden en doorlopen en zeker niet van de weg afgaan want dan was je verloren. Eenmaal van de weg klonken de geluiden, die eerst zo dichtbij leken, steeds verder weg. Zo lokte "deze ridder" je verder het verradelijke moeras in tot je onoplettend in het bodemloze moer zakte en een verschrikkelijke dood stierf.

Een sage die 1600 jaar stand hield totdat in 1910 een Peelwerker bij het turfsteken een gouden helm, enkele munten, schoeisel en een spoor vond die toebehoord hadden aan een soldaat, een Romeinse Centurion. Zo kent de Peel talloze sages en mysteries. Wie weet hoort u misschien ook de dolende ridder, het huildende kid of het hulpgeroep van een vrouw in nood, op één van de schitterende wandelroutes die zijn uitgezet in dit uitgestrekte, onherbergzame gebied. U bent gewaarschuwd!!!

De Grote Peel is een natuurgebied van 1340 ha met de status van Nationaal Park. In het voorjaar van 2001 is een nieuw bezoekerscentrum geopend bij Mijl op Zeven. Dit centrum geeft op een inzichtelijke wijze de historie van de Peel weer en vormt het startpunt voor diverse schitterende wandelroutes (ook met rolstoelen bereikbaar). Diversen van deze wandelroutes lopen over water en moeras met behulp van zogenaamde "knuppeltjesbruggen"